Mijn dochter drinkt niet uit een fles

Ik ben Annemieke, moeder van drie dochters van inmiddels zes, vier en twee jaar. De oudste twee hebben een jaar borstvoeding gehad en de jongste achttien maanden. De oudste heeft nooit uit een fles gedronken.

Geen fles
Onze oudste werd na een zwangerschap van precies 40 weken geboren. Het voeden verliep al snel soepel. Toen ze vijf weken oud was, zijn we gaan oefenen met het drinken uit een fles. De eerste keer ging dit goed, maar meteen de keer daarop, een paar dagen later, huilde ze zo gauw de fles haar mond raakte. We vroegen ons af wat er aan de hand kon zijn; was de melk misschien te warm of juist te koud? Uiteindelijk hebben we op allerlei manieren geprobeerd om onze dochter uit een fles te laten drinken: wachten met het aanbieden van de fles totdat ze echt honger had, een fles geven als ik er niet bij was, drinken bij mama, eerst aan de borst laten drinken en dan een fles geven. We hebben haar zelfs steeds even weggelegd en enkel een fles aangeboden, maar dan dronk ze zomaar uren lang niet en dat leek ons niet goed.

Weer aan het werk
Toen kwam de tijd dat ik weer aan het werk moest. Op dat moment waren er nog hele wachtlijsten bij kinderdagverblijven. Zelf ben ik werkzaam bij een kinderdagverblijf en mijn dochter zou met me meegaan naar de vestiging waar ik werk. Ze zou in een andere groep bij mijn collega's worden ingedeeld. Vanwege de wachtlijst kon ze daar echter niet meteen terecht en werd ze tijdelijk in een andere vestiging geplaatst.
Daar dronk ze met veel moeite 80cc per fles; 's avonds haalde ze de schade dan bij mij aan de borst in. Na een lange dag werken en zij een lange dag op het kinderdagverblijf, brachten we samen zo twee uur op de bank door. Enkele weken later kon ze bij mijn eigen vestiging terecht en heeft ze nooit meer uit een fles gedronken, want drinken bij papa deed ze helemaal niet. Als ik een vergadering had,bleef ze huilen tot ze sliep; zo gauw ik de deur open deed, werd ze wakker en haalde ze de gemiste borstvoedingsmomenten weer in.

Loslaten
We hebben het uiteindelijk losgelaten en dat scheelde veel frustraties. Ik had maar eens in de maand een vergadering en dat was wel te overzien. Onder werktijd kon ik haar gewoon zelf voeden.
Naarmate onze dochter ouder werd, ging ze vast voedsel eten en dronk ze, als ik niet in de buurt was, ook wel eens water of thee. Zo dronk ze op de leeftijd van tien maanden al zelfstandig uit een beker. Het werd steeds makkelijker om de zorg voor haar aan iemand anders over te laten.
Inmiddels is ze zes jaar en nog steeds ontzettend eigenwijs en natuurlijk ook heel lief. Haar zusjes hebben altijd goed uit een fles gedronken. We hebben wel steeds heel bewust geoefend met het drinken uit een fles en ik heb vaak gekolfd terwijl ze bij mij op het werk waren.