Geboren met schisis

In de zwangerschap komen we tot de ontdekking dat onze zoon een lip-kaakschisis heeft. Bij kinderen met een gehemeltespleet is er een opening tussen de neus en de kaak. Borstvoeding geven is hierdoor vaak veel moeilijker. Bij Sjoerd is er een opening tussen zijn neus en kaak, maar zijn gehemelte is gewoon dicht.

Een goede start
In de eerste dagen na zijn geboorte is Sjoerd een heerlijk rustig kind. Hij is regelmatig een tijdje wakker en kijkt helder om zich heen. Ondanks zijn aandoening kan Sjoerd wel een vacuüm maken, hij drinkt goed aan de borst. Af en toe is het wat rommelig, want hij drukt met zijn tong regelmatig de tepel uit zijn mond. Onze oudste deed precies hetzelfde toen hij zo klein was. Met drie weken drinkt Sjoerd nog steeds goed aan de borst, en dat is te merken aan zijn gewicht… Hij groeit als kool: wel 350 gram per week! 
 
Schisisteam
De behandeling van schisis is een lang en intensief traject. In voorbereiding op de operatie die Sjoerd zal ondergaan vanwege zijn aandoening, hebben we onze eerste afspraak bij de plastisch chirurg van het schisisteam. Sjoerds lip zal worden gesloten en zijn neusvleugel zal worden rechtgezet. Na het gesprek met de plastisch chirurg worden we bij de orthodontist verwacht. Daar wordt een afdruk gemaakt van de kaak. Ook krijgen we uitleg over het tapen van Sjoerds lip om zo de twee lipdelen naar elkaar toe te laten groeien.  
 

De operatie
En dan is het zover, de operatie. Het spannendste vind ik het wegbrengen naar de operatiekamer en het uiteindelijke resultaat. Ik vind Sjoerd nu mooi genoeg, maar ik weet dat het beter voor hem is. Ik hoop dat hij niet te veel pijn zal hebben. Zolang hij zijn pretoogjes maar houdt, ben ik tevreden. Drie uur voor de operatie mag ik Sjoerd nog voeden; hij drinkt beide borsten goed leeg.