Een slechte start met een goed einde

Mijn zoontje is nu ruim zes maanden oud. Helaas verliep onze start met borstvoeding niet zoals ik me had voorgesteld.
 
Slecht drinken en extreem spugen

Tijdens de bevalling was het moeilijk om mijn zoontje naar buiten te persen en is er gebruik gemaakt van een vacuümpomp. Hij is kerngezond geboren en werd direct op mijn borst gelegd, zoals je dat altijd ziet in geboorteprogramma’s. Mijn zoontje hapte in één keer goed aan en begon ook meteen te drinken. Naarmate de uren voorbijgingen, merkten wij in het ziekenhuis echter dat hij niet zo goed dronk en alles weer uitspuugde. Binnen twee dagen was hij ruim 500 gram afgevallen. Men dacht dat mijn zoontje niet goed dronk, omdat hij moe was van de bevalling. Ik kreeg het advies om af te kolven. De afgekolfde melk werd via fingerfeeding of een fles aan mijn zoontje gegeven, maar dat hielp niet. Het werd alleen maar erger: hij stopte met drinken. Toen kreeg hij een sonde en werd mijn moedermelk via de sonde toegediend. Ik voelde me machteloos. Mijn borsten waren super vol en ik raakte ontmoedigd omdat mijn zoontje niet wilde drinken. Ik kreeg last van stuwing, wat erg pijnlijk was. De lactatiekundige gaf me tips en ik ging een kolfschema bijhouden. Dit schema heb ik gedurende mijn verblijf van drie weken in het ziekenhuis af en toe moeten aanpassen. Ik had zoveel productie dat ik de hele afdeling kon voorzien van voeding… en dat zonder mijn zoontje aan te leggen.

Verborgen reflux
Na twee weken bleek dat mijn zoontje last had van verborgen reflux. Gelukkig kreeg hij snel medicijnen en kon hij beetje bij beetje drinken, ook aan mijn borst. De artsen waren verbaasd; ze stonden versteld dat hij toch aan de borst dronk, aangezien hij gewend was om eerst een fles te krijgen en de rest daarna werd toegediend via zijn sonde.
 
Hechting
Eenmaal thuis heb ik mijn zoontje moeten laten wennen aan mijn borst. Ik gaf hem elke ochtend bewust veel huid-op-huid-contact. Dit heeft onze band alleen maar versterkt. Borstvoeding is een intiem moment samen met mijn kleine wonder. Het is zo belangrijk voor de hechting. De voedingsmomenten zijn momenten waarop ik me als moeder openstel voor mijn kindje en mijn kleintje geeft zich compleet over mij om lekker gevoed te worden.

Nu ik weer buitenshuis aan het werk ben, kolf ik af op het werk en kijk ik ernaar uit om thuis te komen en mijn zoontje te voeden. Omdat ik merkte dat mijn melkproductie iets minder werd, leg ik hem nu zo vaak mogelijk aan en drink ik twee kopjes borstvoedingsthee per dag.

 

 

Hart onder de riem voor andere moeders

Met mijn ervaring wil ik andere moeders aanmoedigen om niet meteen op te geven wanneer het niet lukt. Er is geduld nodig voor het wennen aan de nieuwe situatie. Wanneer je denkt dat het niet lukt, aarzel dan niet om hulp te vragen. Dat heb ik ook gedaan; zonder die hulp had ik waarschijnlijk al lang opgegeven. Ik ben de lactatiekundige van het ziekenhuis waar ik lag dankbaar voor haar ondersteuning. Haar tips met betrekking tot borstvoeding, het omgaan met stuwing en het vinden van een goed kolfschema hebben mij extra geholpen, naast de informatie die ik al had gelezen of via een cursus heb gekregen. Zij bekeek wat er in mijn situatie van toepassing was en heeft haar adviezen daarop afgestemd.