Bewaren van afgekolfde melk

voor een gezonde, op tijd geboren baby

Op kamertemperatuur
Wanneer verse afgekolfde moedermelk binnen vier tot zes uur wordt gebruikt, dan is koelen niet noodzakelijk en kan de melk op kamertemperatuur worden bewaard. Verse colostrum kan zelfs tot twaalf uur op kamertemperatuur worden bewaard. Laat afgekolfde melk niet in de zon staan en dek de fles af.

In de koelkast
Als er direct in de fles wordt afgekolfd onder hygiënische omstandigheden, kan moedermelk drie tot acht dagen in de koelkast worden bewaard, mits goed gekoeld (4°C of kouder) in het koudste gedeelte (niet in de deur, vanwege temperatuurschommelingen). Kleine hoeveelheden moedermelk van dezelfde temperatuur kunnen worden samengevoegd. Dek moedermelk in de koelkast of vriezer altijd af.

Invriezen

Moedermelk die langer dan drie tot acht dagen moet worden bewaard, kan het beste binnen 24 uur worden ingevroren. Bij een temperatuur van -18°C tot -20°C kan moedermelk zes tot twaalf maanden worden bewaard. In een kleinere vriezer die vaak open en dicht gaat is de melk drie tot vier maanden houdbaar.

De voedingswaarde van ingevroren moedermelk verandert bijna niet, mits je de melk op de juiste wijze invriest, ontdooit en opwarmt. Hoewel bij invriezen levende cellen verloren gaan, blijven antistoffen en andere beschermende bestanddelen behouden.

Gebruik bij het invriezen alleen verpakkingsmateriaal dat is bestemd voor het invriezen van levensmiddelen. Door op elke portie die je wilt invriezen de datum van afkolven te zetten, kun je de melk naderhand op volgorde gebruiken en blijft je voorraad zo vers mogelijk. Invriezen in kleine porties (bijvoorbeeld in ijsblokjesbakjes) heeft als voordeel dat het ontdooien snel gaat en dat je gemakkelijk kunt doseren.

Vervoer
Vervoer afgekolfde melk vanuit de koelkast zodanig, dat de melk niet weer warm wordt, bijvoorbeeld in een koeltas of koelbox met koelelementen.
 

Volledige informatie over het afkolven, bewaren en geven van moedermelk vind je in VBN-brochure 8: ' Afkolven van moedermelk'.