Afkolven in de kraamtijd

Wanneer je baby direct na de geboorte niet of niet alle voedingen aan de borst kan drinken, kun je de melkproductie op gang brengen door af te kolven. De eerste dagen na de bevalling maken je borsten steeds kleine beetjes colostrum aan. Door die eerste kleine hoeveelheden met de hand af te kolven, voorkom je dat er waardevolle druppels in een kolf achterblijven.

Je kunt colostrum rechtreeks op een lepeltje, in een cupje of in een voedingsspuitje kolven, zodat je de melk direct aan je baby kunt geven. Als je baby binnen twee à drie uur nadat je hebt afgekolfd nog niet aan de borst heeft gedronken, is het verstandig om weer te gaan afkolven. Het is goed om vaker kort af te kolven, zodat je borsten regelmatig worden gestimuleerd om melk te maken.

Rond de derde dag begint de productie van rijpe moedermelk en worden de hoeveelheden melk groter. Wanneer je dan nog regelmatig moet afkolven, kan het fijn zijn om daarvoor een professioneel kolfapparaat te huren.

Het is belangrijk om naast het afkolven meerdere keren per dag te oefenen met aanleggen, ook al drinkt je baby misschien eerst nog weinig als je hem aan de borst hebt. Door je baby dicht bij jou in de buurt te houden (rooming-in), kun je op tijd reageren op zijn eerste voedingssignalen door hem aan te leggen. Veel direct huid-op-huid-contact kan ook positief werken voor je baby en voor je melkproductie.

Drinkt je baby na een paar dagen nog niet goed aan de borst, dan is het zinvol om de professionele hulp van een lactatiekundige IBCLC in te schakelen.