Afkolven voor je te vroeg geboren baby

Een te vroeg geboren baby is vanwege zijn conditie bijzonder kwetsbaar. Daarom is moedermelk voor hem extra van belang. Als je baby te vroeg is geboren, maken je borsten melk aan die is afgestemd op zijn behoeften; preterme moedermelk. De melk bevat onder andere meer eiwitten, mineralen, groeifactoren en antistoffen dan na een voldragen zwangerschap.

In veel gevallen kan een te vroeg geboren baby nog niet rechtstreeks aan de borst drinken. Om ervoor te zorgen dat je melkproductie goed op gang komt, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk (liefst binnen een uur na de geboorte) te beginnen met afkolven. In het ziekenhuis gebruik je meestal een automatische elektrische kolf die aanwezig is op de afdeling. Ook voor thuis zijn er geschikte kolfapparaten met een dubbele afkolfset.

De eerste keren kolf je vooral af om je borsten te stimuleren. Al is de hoeveelheid melk die je afkolft misschien nog niet heel erg groot, iedere druppel moedermelk is waardevol voor je baby. Met name de eerste dagen kun je je borsten extra aanzetten tot melkproductie als je ook regelmatig zelf met je handen afkolft. Naarmate je vaker afkolft, word je er steeds handiger in en neemt je kolfopbrengst ook toe. Deze tips kunnen helpen om het afkolven te vergemakkelijken. Hoe je samen met je te vroeg geboren baby de eerste voorzichtige stappen kunt maken naar het voeden aan de borst, lees je in dit artikel.
 
Nuttige brochures:
Nr. 8: 'Afkolven van moedermelk'
Nr. 12: 'Borstvoeding voor een couveusebaby'