De belevingswereld van je jonge baby

Denk eens terug aan bijvoorbeeld je eerste dag bij een nieuwe werkgever, hoe was dat ook al weer? Je doet je best om alle nieuwe gezichten en nieuwe aspecten van het werk te onthouden, je moet je nog heel erg concentreren op wat jouw rol gaat worden in het bedrijf; waarschijnlijk houden je nieuwe collega’s best aardig rekening met jou als nieuweling en word je goed op weg geholpen. Overdag gaat het ook prima met je, voel je je goed, ben je leuk en gezellig. Eenmaal thuis ben je moe van alle indrukken, is je energie op en heb je een kort lontje. Je wilt rust aan je hoofd en het liefst zonder al te veel poespas bankhangen: afschakelen en alle opgedane prikkels verwerken. Die vermoeiende eerste periode duurt een tijdje en daarna is alles weer gewoon.

Je jonge baby heeft ook zoiets. Hij is negen maanden gewend geweest aan een begrensde, warme omgeving zonder zwaartekracht. Als hij zijn ledematen bewoog, floepten die niet alle kanten uit, maar veerden lekker terug. Hij kon ze veel gerichter bewegen dan buiten je buik. Waar je baby in je buik constant lekker warm werd gehouden, moet hij dat nu zelf doen. Een gevoel van honger en dorst was er niet. Geluiden en licht waren prettig gedempt. Het rustgevende en koesterende gevoel van voortdurende omhelzing en nabijheid van mama was er steeds.

Dit alles valt weg na zijn geboorte. De ruimte is opeens grenzeloos (herken je die spartelende houterig bewegende armpjes?). Hij moet zich laten horen voor een voeding. Hij kent opeens een gevoel van een lege maag, een volle of soms zelfs te volle maag. En dat is niet alles: er zijn veel meer prikkels en die komen veel rechtstreekser bij hem binnen. Van kriebelende kleertjes tot harde geluiden, felle lichten, sterke geuren en grote bewegingen. Een huis met verschillende ruimtes, temperaturen en geluiden, de ritjes in de wandelwagen naar de supermarkt of visite. De geluiden die je kindje dan hoort, de  nieuwe gezichten en stemmen, de kleuren en beelden die voorbij flitsen; het zenuwstelstel van je baby is nog onrijp en dat zorgt ervoor dat hij nog niet in staat is om alle prikkels goed te verwerken. Geen wonder dat hij jou nodig heeft om tot rust te komen en in de avonduren veel vaker aan de borst wil drinken (clusteren).