Bloed doneren als je borstvoeding geeft

In Nederland is het vanaf zes maanden na een zwangerschap mogelijk om (weer) bloed te doneren, ongeacht of je borstvoeding geeft. Je lichaam is dan voldoende hersteld van de zwangerschap, een stadium waarin je je baby onder andere extra ijzer hebt meegegeven.

Tijdens de borstvoedingsperiode blijft de menstruatie vaak langere tijd weg, wat gunstig is voor het ijzergehalte in je bloed. Daarnaast is er maar weinig ijzer nodig voor een goede samenstelling van moedermelk. Moedermelk bevat namelijk lactoferrine. Dit eiwit zorgt ervoor, dat een baby het ijzer in  moedermelk optimaal kan benutten, zodat hij onder normale omstandigheden geen ijzertekort zal oplopen. De hoeveelheid lactoferrine in je melk verandert niet als je bloed geeft.

Het doneren van bloed heeft in principe geen gevolgen voor je melkproductie. Wel geven sommige moeders aan, dat ze tijdens de borstvoedingsperiode meer last hebben van algemene klachten die een bloeddonatie met zich kan meebrengen, zoals duizeligheid, een verminderd uithoudingsvermogen of een merkbaar vochttekort. Er zijn ook voedende moeders die weinig tot geen hinder ondervinden. In alle gevallen is het belangrijk om na een bloeddonatie je vochthuishouding weer snel op peil te brengen door voldoende te drinken.

Als je al bloeddonor bent, kun je ook overwegen om in eerste instantie alleen plasma te doneren. Dit is minder belastend voor je lichaam.

Wil je graag ervaringen lezen van andere moeders, kijk dan eens op het Borstvoedingsforum.