De rol van de partner

Borstvoeding is voor moeder en kind biologisch gezien de norm. Het lichaam van een zwangere vrouw bereidt zich voor op het geven van borstvoeding en jullie baby wordt geboren met de natuurlijke behoefte om aan de borst te gaan.

Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Als partner kun je ook op het gebied van borstvoeding veel voor je gezin betekenen. Met de vele nieuwe ervaringen, emoties en onzekerheden in de eerste weken na de bevalling kan praktische en mentale steun een doorslaggevende rol spelen. Die steun kun je bieden als je weet hoe borstvoeding werkt, waarom het belangrijk is dat jullie baby borstvoeding krijgt en waar jullie terecht kunnen voor goede informatie en hulp. Daarmee lever je een belangrijke bijdrage aan een goede start voor jullie baby. Bezoek daarom van tevoren bijvoorbeeld samen een informatiebijeenkomst voor zwangeren bij één van onze contactpersonen om de nodige kennis op te doen. Verder kun je in de kraamtijd helpen door taken in het huishouden tijdelijk over te nemen, te zorgen voor broertjes of zusjes en er voor te waken dat je pasbevallen partner voldoende rust krijgt. Dit geeft haar de gelegenheid om samen met jullie baby het voeden onder de knie te krijgen.
 
Een band opbouwen met je baby
Door zoveel mogelijk betrokken te zijn bij de verzorging van jullie baby, kun je een band met hem opbouwen. Baby’s hebben veel behoefte aan direct huid-op-huidcontact,wat jij als partner ook uitstekend kunt bieden door met je baby te gaan buidelen, samen te douchen en hem te dragen (bijvoorbeeld in een draagdoek). Momenten waarop je baby rustig en alert is, zijn heel geschikt om elkaar te leren kennen door oogcontact te maken en leuke gezichtsspelletjes te doen.
 
Gezin met twee moeders
Ook al ben je als medemoeder niet zelf zwanger, toch kan het een wens zijn om jullie baby zelf (gedeeltelijk) borstvoeding te geven of voor hem te gaan afkolven. Het opwekken van de melkproductie zonder zwanger te zijn geweest, wordt geïnduceerde lactatie genoemd. Goede begeleiding daarin door je (huis)arts en een lactatiekundige IBCLC is erg belangrijk.