Tandemvoeden

Tandemvoeden is het voeden van twee of meer kindjes van verschillende leeftijden in dezelfde periode. Voor je pasgeboren baby is er meteen colostrum beschikbaar, omdat je oudste gedurende de zwangerschap de melkproductie in stand heeft gehouden. Voor je oudere kind is het fijn om in deze nieuwe situatie terug te kunnen vallen op de veiligheid en geborgenheid die het drinken aan de borst biedt.

De eerste dagen na de geboorte is het belangrijk om je baby steeds als eerste te laten drinken. Zo weet je zeker dat hij genoeg colostrum binnenkrijgt. Vanwege de laxerende werking van colostrum kan de ontlasting van je oudere kind tijdelijk wat dunner zijn.

Zodra je borsten rijpe moedermelk gaan aanmaken en je borsten mogelijk wat voller worden, kan het praktisch zijn om je oudere kind de ergste spanning weg laten drinken. Je jonge baby kan dan gemakkelijker aanhappen, de melkstroom is minder sterk en hij begint een voeding met wat vettere melk.

De eerste weken is het misschien handig om beide kinderen na elkaar te voeden. Wanneer je beide kinderen tegelijk voedt, kun je je baby bijvoorbeeld liggend op je buik nemen en je oudere kind naast je met zijn hoofd op je bovenarm. Als je op de bank zit, kan de oudste op zijn knieën naast je zitten, terwijl je de baby in een voor jou prettige houding voedt.

Meer weten? Als lid van de VBN kun je ook eerdere uitgaven van ons ledenblad BN gratis downloaden; zie BN 2013-2 voor de rubriek ‘Negen vragen over …tandemvoeden'.