Tips bij afkolven in de zwangerschap

Normaal gesproken heeft je baby direct na de bevalling genoeg aan de borst en is bijvoeden niet nodig. Als je van tevoren weet dat het anders zal gaan, kun je al tijdens de zwangerschap starten met afkolven. Het meest veilige tijdstip daarvoor is rond de 37e week. Bij een geplande inleiding kun je wat vroeger beginnen, bijvoorbeeld rond de 34e week. Bespreek  met je verloskundige of gynaecoloog dat je wilt afkolven, zodat je samen kunt beoordelen hoe dit in jouw situatie  is in te passen. Eventueel kun je ook een lactatiekundige IBCLC raadplegen.
 
Hoe vaak afkolven
Je kunt twee tot drie keer per dag ongeveer tien minuten per keer afkolven. Je kolft hiervoor je borsten af met de hand. De melk kun je opvangen in spuitjes met een dop en invriezen voor later gebruik. Het kan zijn dat er de eerste keren geen of misschien een paar druppels komen. Oefening baart kunst; warmte, bewust ontspannen en het masseren van je borsten kunnen daarbij helpen.
 
Melkproductie
Niet iedere moeder lukt het om tijdens de zwangerschap al melk af te kolven. De melkproductie wordt immers nog tegengehouden door zwangerschapshormonen. Het zegt dus niets over de melkproductie na de bevalling. Als je toch graag wat moedermelk achter de hand wilt hebben, kan melk van een gescreende donor een optie zijn.
 
Wanneer niet afkolven
Bij afkolven komt oxytocine vrij; verhoging van dit hormoon kan de bevalling in gang zetten. Er zijn situaties waarbij dit niet gewenst is, zoals een voorgeschiedenis met vroeggeboorte, bloedingen tijdens de zwangerschap of afwijkingen aan de baarmoederhals.  Zolang je verloskundige of arts geslachtsgemeenschap/ orgasmes niet afraadt, is er geen reden om niet af te kolven. Een orgasme veroorzaakt een hoger oxytocinegehalte dan afkolven met de hand.