Voedingskussen

Soms kan het fijn zijn om tijdens het voeden je arm te ondersteunen. Het gebruik van een paar gewone kussens kan vaak al voldoende zijn om ontspannen te kunnen voeden. Er worden ook speciale voedingskussens verkocht. Deze hebben de vorm van een hoefijzer en worden in verschillende groottes aangeboden.

Bij het gebruik van een voedingskussen is het belangrijk om erop te letten, dat je je baby goed aanlegt. Leg het voedingskussen zo neer, dat er geen kuiltje tussen jou en het kussen ontstaat. Je baby kan anders aan de borst komen te ‘hangen’. Dat kan tot pijnlijke tepels leiden. Ligt je baby te hoog, dan heeft hij waarschijnlijk juist moeite om goed aan te happen. Een nadeel van het gebruik van een voedingskussen kan zijn dat je zo gewend raakt aan het voeden ermee, dat je het overal mee naar toe moet nemen.

In bepaalde situaties, zoals bij een prematuur geboren baby, een tweeling of bij een keizersnede kan het juist prettig zijn om een voedingskussen te gebruiken. Een lactatiekundige IBCLC kan je helpen om daar je draai in te vinden en een goede aanlegtechniek te ontwikkelen.
Na verloop van tijd, wanneer de baby wat ouder en dus steviger is, vinden de meeste moeders het prettiger om zonder voedingskussen te voeden.