Na een moeilijke start aan de borst

Als je baby vanwege een moeilijke start nog niet in staat is om aan de borst te drinken, kan hij op andere manieren jouw melk krijgen. Ondertussen kun je samen met je baby de eerste voorzichtige stappen maken naar borstvoeding door te gaan buidelen. De gunstige effecten van veel huid-op-huidcontact ondersteunen je baby bij het leren drinken aan de borst. Het drinken aan de borst is vervolgens weer een belangrijke stimulans voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby.

Als je baby wordt gevoed terwijl hij met zijn hoofd tegen jouw borst ligt, leert hij een verband te leggen tussen het ‘gevoed worden’ en de borst. Als hij al wat stabieler bij je kan liggen, kun je misschien met je hand wat melk uit je borst kolven, of met een pipet melk bij zijn mond druppelen. Dit kan voor je baby een goede stimulans zijn om te gaan likken en zelfs een poging tot aanhappen te doen.

Je baby drinkt in het begin misschien nog niet echt aan de borst. Door samen met hem te oefenen, help je hem om de drinktechniek onder de knie te krijgen. Leg je baby steeds zorgvuldig aan en laat hem liefst aan beide borsten drinken. Je kunt je baby een beetje helpen door tijdens de voeding met je hand de borst zachtjes te masseren naar de tepel toe. Als je baby (nog) niet goed of lang genoeg aan de borst kan drinken, dan kun je nakolven en hem de afgekolfde melk toegeven.

Onze contactpersonen of een lactatiekundige IBCLC kunnen hulp bieden als dit nodig is.

Ook goed om te weten: