Buidelen

Baby’s hebben van nature veel direct huid-op-huidcontact nodig. Voor een te vroeg geboren baby is het extra van belang; het zorgt voor een regelmatige hartslag en ademhaling en het helpt hem op een natuurlijke manier zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Het horen van jouw vertrouwde hartslag en stem stelt hem gerust en geeft hem een gevoel van veiligheid en geborgenheid; je baby heeft jouw directe nabijheid nodig voor een veilige hechting. Regelmatig huid-op-huidcontact draagt daarnaast bij aan een goede ontwikkeling van zijn hersenen.

Om je baby te laten profiteren van al deze gunstige effecten, kunnen jij of je partner gaan buidelen (ook wel kangoeroeën genoemd). Je baby ligt dan met alleen een luier aan op je blote bovenlichaam. Een zachte, warme doek of je kleding over je baby zorgt ervoor dat hij niet afkoelt. Ook met een infuus en ondersteuning van de ademhaling is het vaak mogelijk om te buidelen en te genieten van het contact met je baby.

Voor een te vroeg geboren baby is het ingrijpend om vanuit de couveuse te worden verplaatst om bij jou te kunnen liggen. Hij heeft daarna waarschijnlijk eerst wat tijd nodig om te acclimatiseren. Daarom is het goed om jezelf de gelegenheid te gunnen in alle rust met je baby te buidelen. Daarnaast is het belangrijk om hem de kans te geven een volledige slaapcyclus te doorlopen voordat hij wordt teruggelegd.