Clusteren

Je baby is moe van de dag, heeft veel te verwerken en hij wil niet alleen zijn. Hij wil het liefst aan jou vastgeplakt blijven en het lijkt alsof hij de hele avond wil drinken, oftewel clusteren. Als moeder kun je behoorlijk onzeker worden van zo’n onrustige baby die om voedingen blijft vragen.

Naarmate de dag vordert en de voedingen sneller achter elkaar zijn, voelen je borsten steeds soepeler. Die soepele borsten (door moeders ook weleens omschreven als ‘leeg’ of ‘theezakjes’) en die onrustige baby lijken een onhandige combinatie, maar dat is het niet. Je hebt ’s avonds echt nog steeds genoeg melk en je baby heeft meestal echt geen razende honger als hij zo onrustig is. Wat je baby probeert, is alle prikkels van de dag verwerken, een plekje geven en tot rust komen. Dat kan hij nog niet alleen. Je baby heeft het nodig om veel bij je te zijn, vaak kleine beetjes te drinken en tussendoor kleine slaapjes te doen, in jouw veilige armen. Met de kleine beetjes calorierijke, vette melk legt hij een bodempje voor de nacht. Na een paar uur zo ‘mama-getankt’ te hebben, zie je vaak dat baby’s een langer stuk aaneen slapen.

Rondjes lopen met je baby door de kamer is ook een manier om troost en comfort te geven. Veel relaxter voor jullie allebei is om je met je baby op de bank te nestelen. Jij lui onderuit op de bank, wat lekkers te drinken en eten erbij, je baby op je borst en laat het voed-/slaap-/relax-avondje maar beginnen. Deze fase van onrust duurt vaak tot een maand of drie; niet voor niets wordt er weleens gesproken over het vierde trimester van de zwangerschap. Geef je baby de tijd om de overgang van buik naar buitenwereld in zijn eigen tempo te maken.