Een goede start

Het geven van borstvoeding is voor jou en je baby het natuurlijke vervolg op je zwangerschap. Voor je baby is drinken aan de borst instinctief gedrag; tegelijk is het ook iets wat je samen moet leren.

Ongestoord huid-op-huidcontact direct na de bevalling bevordert een goede start met borstvoeding. Het wakkert de zoek-, hap- en zuigreflex bij je baby aan. Bij jou stimuleert het de afgifte van de hormonen die belangrijk zijn voor je melkproductie. Neem hier rustig de tijd voor; laat je baby vanaf het moment dat hij is geboren minimaal een uur bloot op zijn buik bij jou op je buik liggen. Als jullie in een warme omgeving zijn en je baby is toegedekt met een warme, droge doek, dan kan jouw lichaam hem verder goed op temperatuur houden. In principe is je baby in staat om op zoek te gaan naar de borst en vervolgens goed aan te happen. Zie je dat hij graag aan de borst wil, dan kun je hem ook zelf aanleggen. Een positieve ervaring in dit eerste uur is heel belangrijk voor je baby. Omdat hij alert is, kan hij, als hij niet wordt gestoord, vaak goed aan de borst drinken. In de rest van de kraamweek, als hij soms erg slaperig kan zijn, heeft hij daar profijt van.

Soms is het om medische redenen niet mogelijk om je pasgeboren baby direct bij je te houden. Huid-op-huidcontact blijft ook op een later tijdstip enorm waardevol voor jullie allebei. Neem je baby zodra de situatie het toelaat daarom zoveel mogelijk bloot op bloot bij je door bijvoorbeeld te gaan buidelen.

Lees ook de volgende ervaringsverhalen: