Huid-op-huid contact

Een baby wordt geboren met een grote behoefte aan huid-op-huidcontact. Veel huid-op-huidcontact vergemakkelijkt de overgang van het leven in de buik naar het leven daarbuiten en komt de start met borstvoeding ten goede. Je baby en jij leren elkaar snel kennen. Dicht bij jou voelt hij zich veilig en kan hij drinken wanneer hij maar wil.

Wanneer je baby na de geboorte afgedroogd en goed toegedekt huid-op-huid op jouw buik kan blijven liggen, zullen zijn ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur vaak snel stabiel worden en verbruikt hij minder energie. Veel baby’s zijn vooral in het eerste uur na de geboorte helder en alert en zullen reflexmatig op zoek gaan naar de borst. Dat is een goed moment om hem aan te leggen. Ook biedt het huid-op-huidcontact hem de gezonde bacteriële huidflora van zijn vader of moeder. Dat is goed voor zijn darmontwikkeling en zijn afweersysteem.

Geboren worden via een keizersnede is voor een baby een heel andere belevenis dan geboren worden via een vaginale bevalling. Hij mist de stimulans van het nauwe geboortekanaal op zijn huid en organen. Veel huid-op-huidcontact is een belangrijke manier om hem de positieve prikkels te geven die hij nodig heeft om zo goed mogelijk te te functioneren. Sommige baby's die met een keizersnede worden geboren, zijn benauwd of hebben last van slijm. Als je baby door zijn conditie niet onmiddellijk belangstelling toont om aan de borst te gaan, kan direct huid-op-huidcontact een goede stimulans voor hem zijn.