Op schema voeden

Om verschillende redenen kan een moeder besluiten op schema of ‘op de klok’ te gaan voeden. Eerst lijkt dit misschien goed te gaan. Soms blijkt na een aantal weken of maanden echter dat de baby niet voldoende melk binnenkrijgt maar lukt het niet meer om de melkproductie te verhogen.

Voeden op verzoek past heel goed bij de manier waarop jouw lichaam én dat van je baby functioneert. Zowel de samenstelling van je melk als je borsten zijn erop ingesteld om vaak te voeden, en je baby heeft het nodig om vaak te worden gevoed. Dit is ook belangrijk voor een goede afstemming van vraag en aanbod.

Om een stabiele melkproductie op te kunnen bouwen die meegroeit met je baby, is het belangrijk dat je borsten de eerste periode vaak worden leeggedronken. Zo worden er voldoende prolactinereceptoren aangemaakt en kan je melkproductie zich steeds aanpassen aan de groter wordende behoefte van je baby. Het blijft ook ná de eerste paar maanden van belang om je baby op verzoek te voeden, inclusief nachtvoedingen als hij daar om vraagt.

De omschakeling van je eigen vertrouwde dagritme naar een dagindeling die in het teken staat van het verzorgen en voeden van je baby kan heftig zijn. Misschien helpt het als je beseft, dat het om een relatief korte periode in het leven van je baby gaat en dat borstvoeding voor de ontwikkeling en gezondheid van je kind zijn leven lang van waarde is.

Het gevoel dat je baby wel érg vaak drinkt kun je misschien ook wat relativeren door te kijken naar je eigen dagelijkse voedingspatroon. Naast de aanbevolen “drie maaltijden en twee à drie tussendoortjes” nemen wij vaak nog een paar koppen koffie en thee, soms met een koekje erbij, en drinken we water of andere dranken. Voor je baby, die in je baarmoeder constant werd gevoed en die zijn bloedsuikerspiegel nog lang niet zo goed op peil kan houden als wij, is bijvoorbeeld twaalf keer per etmaal drinken dus eigenlijk helemaal niet zo veel.