Stuwing

De eerste dagen na de geboorte van je baby maken je borsten kleinere hoeveelheden colostrum aan. Rond de derde dag neemt de hoeveelheid bloed en lymfevocht in je borsten flink toe (bloedstuwing). De productie van rijpe moedermelk wordt in gang gezet; bloedstuwing gaat over in melkstuwing. Je borsten kunnen dan vol, hard en gespannen aanvoelen.

Om de kans op verstopte melkkanaaltjes of een borstontsteking minimaal te houden, is het belangrijk dat je borsten zeer regelmatig goed worden geleegd. Laat je baby daarom direct vanaf de geboorte zo vaak mogelijk bij je drinken door hem op verzoek te voeden. Vraag en aanbod worden zo op elkaar afgestemd. Door je baby steeds goed aan te leggen, help je hem de drinktechniek aan de borst onder de knie te krijgen. Je baby is dan beter in staat om een vollere borst effectief te legen, waardoor ernstige stuwing kan worden voorkomen.

Meer tips bij stuwing:
  • Een gestuwde tepelhof maakt het aanhappen moeilijker voor je baby.Tepelhofmassage kan helpen om je tepelhof soepeler te maken.
  • Om ervoor te zorgen dat je baby gemakkelijker aan de borst kan drinken, kun je vóór het voeden met de hand een beetje melk afkolven.
  • Bij aanhoudende melkstuwing kun je eventueel je borsten één keer goed leeg kolven, zodat je baby vanaf dat punt de melkproductie weer beter kan bijbenen.
Meer informatie? Download of bestel:
Brochure 2: Borstvoeding, de eerste weken