Voeden op verzoek

Om ervoor te zorgen dat je baby voldoende moedermelk binnenkrijgt, is het van belang hem op verzoek te voeden; je legt je baby aan als hij aangeeft dat hij wil drinken. Door je baby dicht bij je in de buurt te houden (rooming-in), kun je reageren op de eerste voedingssignalen die hij afgeeft. Huilen is een laat voedingssignaal en zorgt bij een baby voor veel stress. Dit maakt het aanleggen vaak ook moeilijk. Wanneer je baby een fopspeen krijgt en/of wordt ingebakerd, kan het zijn dat hij minder of geen voedingssignalen laat zien of dat jij ze minder goed kunt opmerken. Voedingen kunnen hierdoor onbedoeld worden uitgesteld of zelfs overgeslagen.

Moedermelk is lichaamseigen en is helemaal afgestemd op je baby. Daarom geldt bij borstvoeding geen maximum aantal voedingen, maar wel een minimum. In de eerste weken is dat minstens acht voedingen per etmaal. Een pasgeboren baby kan de eerste tijd nog zo slaperig zijn dat hij niet altijd wakker wordt voor een voeding. Het is dan nodig om hem te wekken voor een voeding. Naarmate je baby wat ouder en sterker wordt, kan hij dit steeds beter zelf regelen; geleidelijk aan ontwikkelt hij zijn eigen voedingsritme.

Sommige baby’s drinken flinke hoeveelheden melk per voeding en hebben daardoor al snel genoeg aan minder voedingen dan net na de geboorte. Andere baby’s drinken liever vaker op een dag kleinere hoeveelheden. Zolang je baby dit zelf mag bepalen en hij verder lekker in zijn vel zit, is dat allemaal prima. Door te voeden op verzoek voorkom je dat het hongergevoel van je baby zo sterk wordt dat hij zijn maag overvol drinkt. Dit kan een ongemakkelijk gevoel geven. Daarnaast is het oprekken van de maag een risicofactor voor overgewicht later.

Voeden op verzoek is ook goed voor je melkproductie; het brengt een natuurlijk evenwicht in vraag en aanbod.