Vraag en aanbod

Eén van de bijzondere eigenschappen van borstvoeding is, dat je genoeg melk kunt maken voor je groeiende baby en zelfs voor een meerling. Dit komt omdat de melkproductie werkt op basis van vraag en aanbod: hoe vaker de borst wordt geleegd, hoe meer melk er wordt gemaakt.

Tijdens je zwangerschap wordt de melkproductie onderdrukt door zwangerschapshormonen. Zodra de placenta is geboren, vallen deze hormonen weg en start de melkproductie. Je baby goed aanleggen en hem vaak voeden stimuleert de hormonen die essentieel zijn voor het borstvoedingsproces.
 
Na enkele weken wordt de melkproductie vooral geregeld door het vaak en goed legen van de borst. Gebeurt dit minder vaak, dan zal de melkproductie worden geremd en wordt er uiteindelijk minder melk aangemaakt. Als je borsten erg vol zijn, bijvoorbeeld doordat je baby enkele uren niet heeft gedronken, komen er stoffen vrij die de aanmaak van nieuwe melk remmen. Zuinig zijn op je melk zorgt dus juist voor minder melk.

Door je baby op verzoek te voeden, zal er een natuurlijk evenwicht in vraag  en aanbod ontstaan en kan je melkproductie met hem meegroeien. Je baby zorgt voor meer ‘vraag’  en jouw borsten zorgen voor meer ‘aanbod’.

Meer informatie? Download of bestel:

Brochure 1: Borstvoeding, een goed begin
Brochure 2: Borstvoeding, de eerste weken
Brochure 6: Te weinig melk
Brochure 11: Te veel melk