Allergie

Eén van de waardevolle eigenschappen van moedermelk is dat deze bescherming biedt tegen allergieën. Het afweersysteem reageert normaal gesproken op mogelijk schadelijke stoffen door antistoffen te maken en de schadelijke stoffen op te ruimen. Bij allergie reageert het afweersysteem ook op onschadelijke stoffen (allergenen), zoals pollen in de lucht of bepaalde eiwitten in de voeding. Dit veroorzaakt lichamelijke klachten aan de luchtwegen, de huid en/of het maagdarmstelsel.

Moedermelk is lichaamseigen en bevat niet alleen alle voedingstoffen die een baby nodig heeft, maar ook antistoffen en levende cellen. Deze beschermen je baby tegen ziekten en helpen het nog onrijpe afweersysteem zich verder te ontwikkelen. Mede daarom is borstvoeding belangrijk voor iedere baby.

Als er allergie, astma, bronchitis of eczeem in je familie voorkomt, is borstvoeding extra waardevol voor je baby. De vele beschermende factoren in moedermelk zullen vaak het ontstaan van klachten vertragen of verminderen. 

De darmen van een pasgeboren baby zijn nog onrijp, waardoor allergenen gemakkelijk door de darmwand heen kunnen. Diverse bestanddelen in moedermelk zorgen voor het ontstaan van een beschermlaagje (coating) over de darmen en stimuleren daarnaast de uitrijping van de darmwand. Na zes maanden zijn de darmen voldoende uitgerijpt om geleidelijk andere voeding dan moedermelk te kunnen verwerken, zonder dat de kans op het ontstaan van bijvoorbeeld voedselallergie wordt vergroot.

Mocht je het vermoeden hebben dat je kindje allergisch reageert, dan kun je contact zoeken met het consultatiebureau, de huisarts of een diëtist; kennis van borstvoeding is daarbij van belang.

Wil je graag contact met moeders die ervaring hebben met het geven van borstvoeding aan een kindje met een allergie, bezoek dan eens het subforum ‘Allergie' op het Borstvoedingsforum.