Melkblaar

Een melkblaar is een met vocht gevuld blaasje op de tepel of tepelhof. De spanning die door de blaar op de huid komt te staan, geeft vaak een venijnige pijn. Een melkblaar op de top van de tepel kan een melkopening blokkeren, waardoor een verstopt melkkanaaltje of zelfs een borstontsteking kan ontstaan. Daarom is het belangrijk dat zo’n blaar zo snel mogelijk verdwijnt.

Een melkblaar voorkomen
Een blaar wordt meestal veroorzaakt door wrijving; het ontstaan van een melkblaar is vaak een teken dat er bij het aanleggen iets niet goed gaat. Misschien is de mond van je baby niet ver genoeg open als hij aanhapt, of ‘hangt’ hij aan de borst. Leg je baby zorgvuldig aan en ondersteun hem zo, dat hij goed bij de borst kan. Gebruik je een voedingskussen, dan is het goed om te letten op de aandachtspunten daarvoor. Bij het afkolven is het van belang om de juiste maat borstschild/trechter te gebruiken.
 
Behandeling van een melkblaar
  • Soms is extra warmte vlak voor het aanleggen voldoende. Door de goede doorstroming breekt de blaar dan tijdens het voeden vanzelf door.
  • Een andere voedingshouding kan de druk op de blaar verminderen.
  • Door een natte warme doek op je tepel te leggen of een watje met wat olijfolie, wordt de huid zacht en gaat de blaar gemakkelijker open.
  • Je kunt de blaar ook weken in een warm dompelbadje. Als je soda aan het water toevoegt, spoel je borst dan na met schoon water.
  • Eventueel kun je de blaar met een steriele naald (laten) doorprikken. Dit is meestal pijnloos.
  • Zodra de blaar open is, is het belangrijk om het wondje goed schoon te houden.