Reverse Pressure Softening

Bij stuwing kan ook je tepelhof vol en stug aanvoelen, waardoor je tepel vervormt of vlakker wordt. Daardoor kan het voor je baby moeilijk zijn om goed aan te happen. Met behulp van Reverse Pressure Softening (RPS) kun je de tepelhof soepeler maken. RPS is een soort tepelhofmassage; zachte druk op de tepelhof zorgt ervoor, dat opgehoopt vocht meer naar achteren wordt verplaatst. Het bevordert ook de toeschietreflex, wat belangrijk is voor een goede melkstroom. RPS heeft het meeste effect als je dit vlak voor het aanleggen toepast:

  • Zet de vingertoppen van één of beide handen in een gesloten kringetje rond je tepel op je tepelhof. Je (korte) nagels raken je tepel net niet.
  • Geef 60 seconden of langer een constante, zachte druk in de richting van je borstkas. De druk richt zich op de overgang van de tepelhof in de tepel. Je vingertoppen vormen zes tot acht ‘putjes’ in je tepelhof.
  • Bij flinke stuwing kun je nu eventueel kort met de hand wat melk afkolven om de borst aan de voorkant iets soepeler te maken.

Vervolgens is het belangrijk dat je baby goed wordt aangelegd, zodat hij effectief aan de borst kan drinken.