Verhelpen van te veel melk

Bij te veel melk is het belangrijk om de melkproductie beter af te stemmen op de behoefte van je baby. Onderstaande tips zijn gericht op het remmen van de melkproductie. Pas ze daarom alleen toe als je zeker van bent, dat er sprake is van te veel melk of download voor volledige informatie VBN-brochure 11: 'Te veel melk'. Ben je nog maar pas bevallen, dan is het in principe beter om vraag en aanbod op een natuurlijke manier in evenwicht te laten komen door je baby steeds goed aan te leggen en hem op verzoek te voeden.

De volgende maatregelen kunnen helpen bij te veel melk:

  • Geef één borst per voeding. Hierdoor blijft de andere borst gevuld, waardoor je hersenen een signaal krijgen om minder melk te maken.
  • Als je kindje na een voeding al snel weer aan de borst wil, kun je gaan blokvoeden; binnen drie of vier uur bied je dan steeds diezelfde borst aan. Zo wordt die borst uiteindelijk ook goed geleegd. 
  • Door je baby op verzoek te voeden, kan erge stuwing of een krachtige toeschietreflex vaak worden voorkomen.
  • Voelt je volle borst heel erg gespannen aan, dan kun je eventueel met je hand kort de ergste druk wegkolven.
  • Bij ernstige melkstuwing kan het helpen om je borsten éénmaal zo leeg mogelijk te kolven en vanaf dat punt het voeden weer op te pakken (‘resetten’). Steeds afkolven biedt geen oplossing, omdat dit de melkproductie stimuleert.

Je lichaam heeft doorgaans tijd nodig om ingesteld te raken op een nieuw evenwicht tussen vraag en aanbod.