Tepelhoed

Een tepelhoed wordt nog wel eens gezien als de oplossing voor diverse borstvoedingsproblemen, zoals pijnlijke tepels. De daadwerkelijke oorzaak (meestal een onjuiste aanlegtechniek) wordt daarmee echter niet aangepakt. Naast het feit dat deze oorzaak blijft bestaan, kent het gebruik van een tepelhoed ook andere nadelen. Door de vaste vorm ervan kan je baby maar een beperkte hoeveelheid borstweefsel in zijn mond nemen, waardoor het moeilijker voor hem wordt om de borst effectief leeg te ‘melken’. Als je baby alleen op de punt van het hoedje zuigt, krijgt hij vrijwel niets binnen. Daarnaast wordt de toeschietreflex door het ontbreken van huidcontact minder goed gestimuleerd. Dit alles kan er uiteindelijk voor zorgen, dat de melkproductie (vaak geleidelijk) terugloopt.

Verder kan de relatief harde prikkel die een tepelhoed geeft in de mond van je baby leiden tot zuigverwarring en op de langere termijn gewenning. Dit is soms moeilijk te doorbreken.

Door je baby consequent goed aan te leggen, kunnen veel borstvoedingsproblemen worden voorkomen. Blijf je problemen houden of overweeg je om een tepelhoed te gebruiken, dan kan begeleiding van een lactatiekundige IBCLC zinvol zijn.